Acționarii BERD se reunesc joi și vineri la Tbilisi, în Georgia, pentru a discuta despre creșterea rezistenței regiunii la crize, a declarat președintele instituției financiare, Suma Chakrabarti.
BERD, care investește peste 8 miliarde de euro pe an în 36 de țări, din Maroc până în Mongolia, urmează să își revizuiască estimările economice.
„Datele arată că revenirea la creștere a regiunii, în ansamblul ei, rămâne slabă. Multe țări din regiunea unde BERD este prezentă suferă încă de moștenirea lăsată de criza financiară și, mai recent, din cauza impactului tensiunilor geopolitice”, a spus Chakrabarti înainte de începerea întâlnirii de la Tbilisi.
Evoluția economică a statelor membre ale BERD este diferită. În timp ce Europa Centrală se bucură de o revenire a consumului, datoriile neperformante se mențin, iar Rusia și Ucraina sunt afectate de recesiuni care riscă să afecteze și alte state din regiune.
BERD anticipa în ianuarie că PIB-ul regiunii unde investește va scădea cu 0,3% în 2015, din cauza unei contracții economice de 4,8% în Rusia.
Rubla rusească și-a revenit în acest an, înregistrând cea mai bună evoluție în rândul a 173 de monede analizate de Bloomberg, cu un avans de 24% față de dolar, susținută de redresarea cotațiilor petrolului. Cele mai slabe evoluții sunt ale monedelor din Georgia, Belarus, Ucraina și Azerbaidjan.
Membrii BERD sunt afectați și de riscul ieșirii Greciei din zona euro, chiar dacă economia uniunii monetere își revine, a arătat Chakrabarti, adăugând că impactul asupra țărilor vecine statului elen este imposibil de măsurat.
Consecințele financiare sunt neclare și pentru Grecia, care urmează să primească fonduri de la BERD, după ce instituția a început deja să finanțeze Cipru în 2014.
BERD a investit anul trecut 8,9 miliarde de euro în statele membre, în creștere de la 8,5 miliarde de euro în 2013. Cel mai mare beneficiar a fost Turcia, care a primit 4 miliarde de dolari. Ucraina a fost pe locul al doilea, cu peste 1 miliard de dolari.
Banca a blocat inițierea unor noi proiecte în Rusia, care în mod tradițional era cel mai mare beneficiar al finanțărilor BERD, în urma sancțiunilor occidentale legate de conflictul din Ucraina.